- Lüleburgaz'da yeni kampüsler açılacak
- Klinik mikrobiyoloji uzmanları Adana'da buluştu
- Fenerbahçeli Emenike: Beni öldürüyorlar
- Aliye Duman: Etkinliklerle öğrenci desteklenmel...
- Tuncay Şanlı Sakaryaspor'la görüşüyor...
- Rasim Ozan konuştu, Fenerliler kanalı bastı...
- Napoli emniyetinden Beşiktaş'a şok faks!...
- Emre Mor'a 2 maç kırmızı kart cezası!...
- Devler Ligi'nde haftanın golü Quaresma'dan...
- Beşiktaş-Napoli mücadelesine Rus hakem...
- Melih Tuğtağ gençlerle başbaşa sohbet etti...
- KGC'ye Yorgancılar odasından ziyaret ...
- Digital Planet, turnuvaya sponsor oldu...
- VMware ve AWS'den yeni hibrit bulut servisi...
- Trabzonsporlu yönetici taraftara küfretti...
- Ünlü sporcunun kızı vurularak öldürüldü...
- Kaleci Muslera kahraman gibi karşılandı!...
- Şenol Güneş o maçta rotasyona gidecek...
- Fenerbahçe yine 1 puan alabildi: 1-1...
- O maçta Cüneyt Çakır düdük çalacak...
- 1.769
- 2.3635
- 81.911
Sebze ve meyvelerin fiyatları cepleri yakıyor!

Havaların soğuk seyretmesi, sebze ve meyve fiyatlarının fırlamasına sebep oldu.
Meyve ve sebze fiyatlarının soğuk hava sebebiyle artması, vatandaşın pazar torbasını kısıtladı.
İstanbul Yaş Meyve ve Sebze Hali"nde kilogramı en yüksek 3 liradan satılan sivri biber, pazar tezgâhlarında 10 liraya kadar yükselirken, taze fasulyenin kilosu 4 liradan 8 liraya, taze soğan ise 3 liradan 7 liraya kadar çıktı.
Yurt genelinde etkili olan yoğun yağmur, kar yağışı ve fırtına tarım alanları ve seralarda büyük hasara yol açtı. Olumsuz hava şartlarının arazilere verdiği tahribat sebze, meyve ve balık fiyatlarını da yükseltti. İstanbul Yaş Meyve ve Sebze Hal"inde kilogramı en yüksek 3 liradan satılan sivri biber, pazar tezgâhlarında 10 liraya kadar yükselirken, taze fasulyenin kilosu 4 liradan 8 liraya, taze soğan ise 3 liradan 7 liraya kadar çıktı. Kışın gelmesiyle sürekli değişen pazar fiyatlarının en çok fırsatçılara yaradığını söyleyen Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, vatandaşları sebze ve meyvede yaşanacak spekülatif fiyat artışlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Zaman'ın bu haberine göre Türkiye"nin birçok farklı bölgesinde yaşanan fırtına, kar yağışları ve aşırı yağışların tarım arazilerine zarar vermesi sebze meyve gibi ürünlerin fiyatlarını her hafta artırmaya başladı. Kış şartları nedeniyle ıspanak, yeşil biber, patlıcan ve fasulye gibi sebzelerin fiyatları yüzde 50 ile yüzde 400 arasında artış gösterdi. Soğuktan en fazla etkilenen ürünler ıspanak yeşil biber ve taze soğan oldu. Geçtiğimiz hafta 1,5 liradan satılan ıspanağın kilosu bu hafta 2,5 ile 4 liradan satışa çıktı. Taze soğanın kilogram fiyatı da önceki haftalarda 2 liradan satılırken bu hafta 8 liraya kadar yükseldi. Rekor ise sivri biberde. Geçtiğimiz haftalarda kilosu 2,5 ile 3 lira arasında satılan sivri biber bu hafta 10 liraya kadar çıktı. Soğuk havadan etkilenen diğer ürünler marul, maydanoz, roka ve tere otu oldu. Geçen hafta pazarda adedi 1 liradan satılan marul bu hafta 1,5 ile 2 liradan satılırken, maydanoz, roka ve tere otunun demedi ise 2,5 ile 3 liraya kadar yükseldi. Bu ürünlerin demetlerinde de küçülmelerin meydana geldiği gözlemleniyor. Pazarlardaki bu artışlar akıllara hâl fiyatlarını getirdi. Hâlde ise durum pazardakinden çok farklı. İstanbul Yaş Meyve ve Sebze Hâli"nde sivri biberin kilogramı en düşük 1 liradan, en yüksek is 4,5 lira, ıspanağın en düşük kilosu 50 kuruştan en yükseği de 1,50 liradan satışa çıkıyor. Taze soğan ise en düşüğü 1,50 liradan 6 lira arasında değişiyor. Fiyatlardan şikayetçi olan öğretmen emeklisi Ayşe teyze, her hafta alışveriş yaptığı Fatih Karagümrük pazarından bu hafta neredeyse eli boş döndü. Her hafta 30 TL ile pazara çıkıp, tüm torbasını dolduran Ayşe teyze, artan sebze meyve fiyatları nedeniyle bu hafta pazar torbasının ancak yüzde 50"sini doldurabildi. Ayşe teyzenin geçen haftaki pazar torbası sebzeden meyveye 15 ürünle dolarken, bu hafta 8 ürünle doldu.
Hâl ile pazar fiyatları arasındaki fiyat dengesizliğinin en çok fırsatçılara yaradığını söyleyen Turhan Çakar, her hafta değişen pazar fiyatlarının yanlış ve eksik tarım politikalarından kaynaklandığını ifade etti. Tüketicilere ‘sürekli artan fiyatlara karşı iyi araştırma yapın, market ve pazar fiyatlarını karşılaştırın sonrasında alışveriş yapın" gibi uyarılarda bulunan Çakar, “Bu iş sadece tüketicilerle de bitmiyor. Gıda maddelerindeki pahalılık Allah"ın emri değil. Hükümetin yanlış ekonomik, tarım ve gıda politikalarının sonucu pazara ve raflara bu şekilde yansıyor. Eğer tarım ve gıdanın iyileştirilmesi istenilseydi denetimler artar, yasalar çıkarılırdı fakat bunlar yapılmıyor. Yapılmayınca da herkes istediği gibi fiyat artırıyor. Tüketiciler de tarladan sofraya kadar gelen ürünü bu kadar pahalıya satın almak durumunda kalıyor.” şeklinde konuştu.
Balık fiyatları da yükseldi
Pazardaki fiyat artışı deniz ürünlerinde de görüldü. Marmara"da, bir süredir etkili olan kar ve fırtına yüzünden tekneler denize açılamayınca balık fiyatlarında da artışlar yaşandı. Pazara gelen hamsinin kilosu 8 ile 10 lira, levreğin kilosu 15, mezgit ise 5 ile 10 lira arasında, somon ise 10 ile 15 lira arasında satışa çıktı. 0
Ekonomi - 18:07
Ekonomi - 12:14

Sitemizdeki yazı, resim ve haberleri her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Görsel Tasarım : INVIVA
Görsel Tasarım : INVIVA
- GÜNDEM
- Anayasa Değişikliği
- Fethullah Gülen
- Ergenekon Soruşturması
- Demokratik Açılım
- Mustafa Balbay
- Mehmet Haberal
- HSYK
- Genelkurmay
- Trafik Kazası
- Hava Durumu
- GÜNDEM
- Recep Tayyip Erdoğan
- Kemal Kılıçdaroğlu
- Devlet Bahçeli
- AK Parti
- MHP
- CHP
- TBMM
- BDP
- Abdullah Gül
- Cumhurbaşkanı
- GÜNDEM
- Galatasaray
- Fenerbahçe
- Trabzonspor
- Şike soruşturması
- Süper Lig
- Fikstür
- Milli Takım
- Futbol
- Basketbol
- Aziz Yıldırım
- GÜNDEM
- Ehliyet Sınav Sonuçları
- Ömer Dinçer
- ÖSYM
- MEB
- YÖK
- SBS
- YGS
- LYS
- KPSS
- PMYO